Penapis Air Luar Terbaik di Pasaran

Pengenalan pelbagai jenama penapis air luar telah merevolusikan cara kita mengakses dan mengambil air minuman dengan bersih dan selamat. 

Outdoor filter kini telah menjadi bahagian penting isi rumah dan komuniti di seluruh dunia, menyediakan penyelesaian yang boleh dipercayai dan cekap kepada isu pencemaran air yang mendesak.

JENIS-JENIS PENAPIS AIR LUAR

Filter Kain
Dikenali sebagai penapis sedimen. Ia hanya boleh mengeluarkan zarah yang besar. Kartrij penapis diperbuat daripada kain penapis polipropilena, menjadikannya murah, mudah dipasang dan diganti. 
Walau bagaimanapun, penapis ini mempunyai hayat perkhidmatan yang singkat, menjadikan air akan berlumpur.

Penapis Pasir
Menggunakan pelbagai jenis media seperti silika kasar, sederhana atau halus, antrasit dan karbon teraktif untuk menapis bahan tercemar tidak kira karat dan kotoran, di samping itu mengurangkan klorin dan logam berat. Ia menapis sehingga 5 mikron sahaja, dan bilangan lapisan penapisan berbeza. Penapis pasir tahan amat lama, kira-kira antara 5 hingga 10 tahun, tetapi ia memerlukan cucian mingguan. Penggantian media penapisan perlu dilakukan oleh ahli profesional penapis air. 

Filter Membran
Dikenali sebagai penapis air membran ultrafiltrasi, dan ia boleh menapis zarah sekecil 0.05 mikron. Ia dapat menghapuskan kotoran, karat, sedimen dan bakteria berbahaya daripada sumber air. Ia beroperasi dengan lancar di bawah tekanan rendah dan memerlukan cucian belakang yang kerap. Ia bersaiz padat dan mudah dipasang pada dinding.

PERBEZAAN FILTER

Antara 3 jenis penapis air ini, kami syorkan anda mendapatkan penapis air pasir kerana ia adalah filter yang paling seimbang dari segi kualiti penapisan, harga dan kemudahan penyelenggaraan.

Penapis air kain tidak akan dapat membersihkan air dengan secukupnya menyebabkan air yang ditapis masih kelihatan sedikit kekuningan. Namun, ia adalah pilihan yang baik untuk mereka yang tidak mampu membeli penapis air luar rumah pasir atau membran.

Seterusnya, penapis air pasir yang boleh menapis zarah 5 hingga 15 mikron cukup baik untuk memberi anda air bersih untuk mencuci, mencuci pinggan mangkuk dan mandi. Paling penting, ia tidak mengurangkan tekanan air.

TIPS MEMILIH PENAPIS AIR LUAR

Apabila memilih filter luar rumah yang betul, anda perlu mengambil kira beberapa faktor, seperti kualiti sumber air, bahan tercemar dalam air, kadar penapisan dan keperluan penyelenggaraan. 

Sekiranya anda mempunyai sumber air dengan kepekatan zarah yang tinggi, penapis air pasir adalah pilihan terbaik. 

Jika anda mahukan air yang boleh berfungsi dengan lancar di bawah tekanan rendah, anda boleh mempertimbangkan penapis air membran. Jika anda mempunyai bajet yang terhad, penapis air kain akan menjadi pilihan yang paling berpatutan.

KELEBIHAN GUNA OUTDOOR FILTER

Terdapat banyak faedah untuk memiliki penapis air luar untuk rumah anda. Walau bagaimanapun, kami telah mengenal pasti beberapa sebab utama rakyat Malaysia perlu memasang satu:

1. Bekalan Air Bersih Di Seluruh Rumah

Seperti yang dinyatakan di atas, penapis air luar rumah membuang sedimen dari pintu masuk rumah anda, maksudnya semua air yang masuk ke dalam rumah anda telah melalui peringkat penapisan utama.

Walau bagaimanapun, anda perlu berwaspada bahawa air ini masih belum selamat untuk diminum. Anda mesti mendapatkan penapis air dalaman untuk penapisan peringkat kedua untuk mendapatkan air minuman. Menggunakan air yang ditapis untuk mencuci dan mandi akan mengelakkan kulit teriritasi dan kering. Air yang tidak ditapis membawa kuman dan bahan kimia yang membahayakan kulit anda, serta memberikan beberapa penyakit pada rambut anda.

2. Tiada Lagi Mendapan Mineral Dalam Sistem Paip Anda

Air yang tidak ditapis membawa jumlah mineral yang tinggi, menyebabkan mendapan mineral berpotensi menyumbat sistem paip rumah anda. Penapis air luaran mengurangkan mineral dalam air sebelum memasuki rumah anda, menyelamatkan rumah anda daripada kemungkinan tersumbat dan mengurangkan kos penyelenggaraan paip anda!

KENAPA PERLU DAPATKAN FILTER AIR LUAR

Paip air Malaysia amatlah terhakis. Paip telah beroperasi selama 60 tahun dengan penyelenggaraan yang minimum. Terdapat mendapan mineral utama yang tidak dirawat dengan baik, menyebabkan air tercemar.

Tambahan pula, ia menyebabkan paip rosak menghasilkan kebocoran. Itulah sebabnya kebanyakan perniagaan dan isi rumah telah memilih untuk mendapatkan penapis air luar rumah. 

Terdapat kajian menunjukkan bahawa Malaysia telah kehilangan sejumlah besar air akibat paip pecah, yang merupakan hasil daripada paip yang menghakis.

KESIMPULAN

Ringkasnya, penapis air luar rumah adalah alat penting yang menyediakan air yang bersih dan selamat dengan menyingkirkan kekotoran dan bahan cemar. Banyak faedahnya termasuk peningkatan kesihatan, kemudahan dan keberkesanan kos. 

Dengan pelbagai pilihan yang tersedia di pasaran, individu boleh memilih penapis yang paling sesuai berdasarkan keperluan dan pilihan khusus mereka. Pilihan yang selalu diyakini orang ramai adalah Penapis Air Luar Cuckoo Prime X3. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/cuckoosa/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420